söndag 12 april 2020

Handlingsförlamad regering.

När man sitter i karantän på tryggt avstånd från Sverige känns det något märkligt hur handfallen regeringen verkar vara i många viktiga frågor, just nu vad gäller Covid-19 pandemin.
Till att börja med måste man ha fullständigt klart för sig att när Sverige som bara har cirka en promille av världens experter på epidemiologi, går emot strömmen och då skulle vara det enda land som har rätt är näst intill visshet totalt uteslutet.
Exempelvis detta virus sprids i detta fall via kontakt och i form av droppar i luften och att som FHM och Anders Tegnell påstå att det är fel att använda munskydd är ju helt emot sunt förnuft, än mindre expertis inom epidemiologi.
Jämför vi med Finland som fick första fallet av smitta nära nog samtidigt som Sverige och faktiskt vidtog åtgärder hade till igår eller förrgår endast 19 dödsfall, samtidigt som Sverige hade 283 dödsfall. Det är alltså 1887% fler dödsfall!
När man då samtidigt kan konstatera att när smittskyddsinstitutet slogs ihop med folkhälsoinstitutet fick de helt annat uppdrag i sitt regleringsbrev från regeringen.
Nu skulle fokus ligga på psykisk ohälsa bland migrantbarn, spelmissbruk, HBTQ-relaterade frågor (homo, bi, trans och queer) då är det konstigt om myndigheten ens har kvar fokus på smittskydd.
Johan Hakelius: Regeringen förvandlade fyrkantig myndighet till livsstilsseminarium
Om vi studerar varje annat land är det alltid experternas roll att förse politiker som är ansvariga för att fatta beslut med faktaunderlag och råd.
Men i Sverige verkar regeringen Löfven skjuta över allt ansvar på FHM och tvår sina händer och journalisterna som åtminstone tidigare såg som sin uppgift att granska och kritisera regeringen, mest verkar vara intresserade av Coronakrisen för att sälja fler lösnummer, då vore det konstigt om det inte skulle bli kritik från annat håll.
I februari var det inga problem, och viruset skille knappast komma till Sverige och några skarpare åtgärder behövdes inte keredskapen var god.
Det borde vara rollen för experterna på smittspridning att tala om för regeringen effekterna av uteblivna åtgärder, samtidigt som experterna på ekonomi också ger sin syn på konsekvenserna.
Vi vet att de som har nedsatt immunförsvar, diabetes mm eller är äldre är sårbara för infektioner, Anders Tegnell beslöt att inte göra några särskilda åtgärder förrän smittan väl fanns inom våra gränser och var väl spridd.
Då återkommer vi till frågan; om vi accepterar att fler av dessa människor, äldre eller med diagnoser som försvårar konsekvenserna, blir smittade och kommer att dö; vilka är de grupper som ska skyddas eller ska gynnas av att ekonomin hålls igång?
Ska inte Sverige som land klara av att överleva en kris?

Inga kommentarer: