onsdag 27 maj 2009

Jakten på en hel undomsgeneration

Idag skriver Anders Utbult om kulturministern uttalande om Pirate Bay rättegången. Riktigt läsvärt fram till det stycke där han använder det fullständigt utslitna uttrycket om fildelning som jakten på en hel ungdomsgeneration.
Dels börjar det vara rent förbannat tjatigt, men också dumt. För så fort man hör eller ser någon använda det uttrycket, fildelning är söld eller det lika utslitna gratis är gott så tappar jag direkt intresset.

För mig känns det helt klart att de som uttrycker sig på det sättet inte har förstått eller kunnat inse vad som är den egentliga frågan och vad som händer just nu. . Den verkliga frågan är rätten till att inte bli övervakad som en kriminell, rätten att använda dagens möjligheter för att söka och sprida information, och att inte med ogenomtänkta lagar låta maktfullkomliga företag tvinga mg att dansa efter deras pipa.
Det som händer är att vi är precis inne i ett lia samhällsomvälvande skede som när Gutenberg började trycka bäcker.

Fildelningsfrågan har kanske är en ungdomsfråga men är ändå bara en flugskit på hela det isberg som består av alla dessa integritetskränkande lagar som kommer slag i slag just nu.

Den debatt som pågår om Internet visar att samma sak händer igen om igen när teknikutvecklingen ruskar om det bestående och tidigare priviligierade grupper ser sin makt kringskuren.

Den naturliga reaktionen är att försvara status quo vilket är precis vad som händer.

  • Politiker som inte längre kan komma med lögner och halvsanningar utan att bli synade.
  • Politiker vars prestationer blir genomlysta och måste redovisa resultat.
  • Media som inte längre har monopol på åsiktsbildning.
  • Media som inte längre kan styra nyheter och kultur.
  • Mediabolag som vill behålla sin makt att styra kulturutbudet.
Allt det här och mycket anna inom just det här området får mig att inse att fri och rättigheter det har man inte fått utan strid, och att den frihet till att själv bestämma och inte bli betraktad som kriminell och måste övervakas, den friheten måste försvara och vinnas varje dag på nytt.

Idag finns en artikel i Sydsvenskan som visar att det trots allt finns de som vaknar och inser att det gäller bra mycket mer just nu än fildelning.

Inga kommentarer: