söndag 6 april 2014

Om religioners ursprung

När en civilisation hade nått en storlek att den haft en så stor inverkan på världen runt omkring att vi är medvetna om att den existerade, genom att bygga städer, skriva ner saker, och så vidare, då har den varit stor nog att behöva en härskande klass, och att kunna hålla folk utanför den härskande klassen under kontroll.

Vad kan det finnas ett bättre sätt för att få den kontrollen än att berätta för alla att det finns någon övernaturlig makt som vi inte kan se, men som kan se oss. Som har all makt, övervakar oss hela tiden och kommer bli enormt uppretad om vi inte gör vad den vill att vi ska göra. Om du inte gör vad vi, som har kontakt med den här övernaturliga makten, talat om för dig att du ska göra för att hålla den övernaturliga kraften glad, då kommer riktigt dåliga saker kommer hända dig, för att inte tala om vilka hemskheter som kommer att hända dig sedan du dött.

Alternativet är att du gör de saker som makten, genom oss som har kontakt, säger åt dig att göra, hur svårt och ansträngande det än är. Handlingar som knappast kommer att göra ditt liv lättare än det är nu, men då får du din belöning när du dött.

Och förresten, gott folk, vi som har kontakt med den himmelska makten är skyldiga att berätta vad man ska göra för att få sin belöning, eftersom vi kan förklara hur alla dessa mystiska saker som händer. Som hur världen blev till, varför solen stiger på morgonen och varför regnet faller.
Den övernaturliga kraften har makt att se till att det sker. Därför är det bäst att ni ser till att hålla makten på gott humör, för annars kanske inte solen går upp igen i morgon.

Inse att det här är kärnan i varje religion jag kan tänka på. Men med varierande formuleringar och med några utsmyckningar beroende på tid och sammanhang.

Inga kommentarer: