söndag 8 december 2013

Europaparlamentariker och skatt

Nu diskuterar EUparlamentet åtgärder för att komma åt skattesmitning inom EU. Men nog verkar som om de stora skattesmitarna finns inom EU-parlamentet självt.
Hur många av er vet att en vanlig ledamot av Europaparlamentet har en (total) ekonomisk ersättning som är 7,5 gånger högre än genomsnittslönen i deras respektive hemländer?
Parlamentarikerna har en månadslön på 82 000 kronor (7 665 euro), som kan beskattas både av EU och hemlandet. Detta belopp är baserat på 38,5 procent av grundlönen för en domare vid EG-domstolen. – läs mer på: http://www.europaportalen.se/2009/06/sa-mycket-tjanar-en-eu-parlamentariker-0#sthash.zcuafhfU.dpuf
Sverige är ett av få länder vars ledamöter betalar nationell skatt på parlamentslönen. Det vanliga är att ledamöter och eurobyråkrater betalar bara 10-15% i "EU-skatt", vilket i stort sett bara motsvarar kostnaden för deras egna sjuk/sjukvårdsförsäkringar och pensioner.

Ledamöterna har utöver lönen ungefär 4 000 skattefria euro per månad för icke redovisningspliktiga kontorsutgifter. Många stoppar dessa pengar i egen ficka.

Ledamöterna får även drygt 300 euro per dag i skattefritt traktamente, bara för att visa sig på jobbet. Till det kommer resekostnader.

Allt detta betalas snällt av skattebetalarna.

Det kanske bara är jag som är grinig. Men jag tycker att det låter väldigt falskt när de här människorna börjar oja sig över medborgarnas vilja att betala skatt.
Vem var det som sa ”Kasta inte sten när du bor i glashus”

Inga kommentarer: