söndag 13 september 2009

Pensionärer i kläm.

När jag sitter och funderar över vad som kan göra att SD har framgångar inom stora pensionärsgrupper ramlade jag över ett räkneexempel som kan vara en del av förklaringen.

För att förstå hur skatter för pensionärer utomlands fungerar behöver man veta  vad en av de minst kända sskatterna i Sverige är, nämligen SINK.

SINK står för särskild inkomstskatt och är något som alla svenska pensionärer bosatta utanför Sverige drabbas av. Utom de som bosatt sig i Frankrike, då betalar man bara skatt i Frankrike. SINK uppgår till  25% och är en dispositiv skatt, det vill säga att en person som betalar SINK inte får göra några som helst avdrag.

Så tillbaka till räkneexemplet. 

För att belysa hur stor skillnaden är mellan tre personer som vardera har 10.000 kr i månaden i svensk pension och en hyra på 5.000 kr/månad, ser det ut så här:
Alf bor i Sverige och får förutom pension 3.249 kr/månad i bostadstillägg -> 5.985 kr/månad kvar att leva på.
Bo bor utanför Sverige och betalar SINK, inga bostadstillägg
-> 3.097 kr/månad kvar att leva på.
Cesar bor i Portugal men är inte längre svensk medborgare, ingen SINK  -> 4.300 kr/månad kvar att leva på.

Så olika kan det bli  bor man utomland betalar man skatt men har inga av de förmåner som en person bosatt i Sverige har.

Jaha då frågar sig vän av ordning vad det här har med Sverigedmokraterna att göra. 

Låt oss då tilla på Daniel (65 år) flyttade som anhörig ivandrare till Sverige. Eftersom han aldrig arbetat i Sverige får han ingen pension. Istället betalar Försäkringskassan hans bostad, 6 200 kr/månad. Djamal får också ett skattefritt belopp på 4.831 kr/månad.
Daniel  har råd med en bättre bostadsstandard. Alf kan bara få bidrag upp till 4.650 kr/månad för sitt boende. Om man tar hänsyn till storleken på bostadsbidragen får faktiskt Daniel  ett litet lyxigare liv än Alf.

Och där tror jag att en av anledningarna till SDs framgångar inom pensionärsgruppen ligger.

Det finns överhuvudtaget ingen politiker i riksdagen som är intresserad av att diskutera det här, man är väl rädd för att inte vara politiskt korrekt, eller är det för att man inte vill bli anklagade för att vara rasist eller ett offer för den svenska avundsjuka? jag vet inte men man kan ju alltid fundera.

Inga kommentarer: