måndag 7 september 2009

Blir man förvånad?

Idag skriver SVD Paul Simon vill inte alls att den uppmärksammade pjäsen The Sound of silence med musik av Simon & Garfunkel stoppas. Stjärnan är upprörd över att musikjätten Universal hindrat föreställningen i Stockholm och säger att de inte har någon rätt att företräda honom.

Med den uppmärksamhet upphovsrättsdebatten  fått måste jag säga att jag är iallafall inte förvånad över hurUniveral agerat. Tydligen har man inom upphovsrättsindustrin bestämt sig för att som en sista suck förstöra den sista gnuttan goodwill.

Det här är bara ett exempel i raden på hur sjuk en bransch kan bli.

Reformeras inte upphovsrätten  i grunden kommer mediaindustrin att förgöra kultur och motverka syftet att stärka kulturen.

Det måste göras ännu tydligare att upphovsrätt är inte samma sak som äganderätt.

1 kommentar:

gmo sa...

I detta fall är det ju inte upphovsrätten som det är fel på utan skivindustrin...

Att den som skriver ett verk, faktiskt har vissa rättiheter tycker jag är OK, men problemet är att jätteföretag hvädar "sina rättigheter", när det i själva verket är upphovsmannens rättigheter.

Sedan är det en annan sak att det är fullständigt vansinnigt att en upphovsman har copyright på sitt ver 70 år efter sin död. 10 - 25 år efter det man skrivit det skulle ju vara vettigare. (Jämför patent)