onsdag 10 juni 2009

SAPs kräftgång


Det var en gång för länge sedan då jag som ordförande i fackklubben och den lokala SSU klubben engagerade mig starkt i det Socialdemokratiska partiet.
Visserligen är det så förbaskat länge sedan att det är glömt och preskriberat nu. Tack och lov fanns inget Internet på den tiden så det lär knappast dyka upp några påminnelser om det vi kämpade för då.
Men det här gör att någonstans finns intresset för partiets väl och ve kvar, och SAPs konvulsioner i försöken att förnya sig ledde mig till en artikel av Hans Dahlgen som publiceras på politikerbloggen.
Det fick mig också att titta i SAPs partiprogram och mina farhågor besannas. Man tycks ha glömt vad man skriver under rubriken "Ny produktionsordning" nämligen att samhället förändras i en allt snabbare takt och att politiken måste också förändras i takt med den förändringen.
Men Hans Dahlgen säger också "Vi måste se att de lagar som stiftades för industrins villkor för snart hundra år sedan inte fungerar på dagens kunskapsintensiva arbetsmarknad".
Jag undrar om resultatet i EU valet sett ut på samma sätt om SAP insett det tidigare, om man haft den minsta fingertoppskänsla för vad som är på väg att hända i samhället. Innan det blivit alldeles för sent.
Men det slutar inte här för Dahgren sätter faktiskt fingret på sossarnas största problem, man är bara destruktiv, man saknar lösningar, man gnäller och klagar istället för att komma med konstruktiva förslag, man vill skatta folket till döds och detaljstyra människors liv.
Själv tycker jag att de har blivit smått desperata i sin strävan efter makt och att de ständigt försöker vända kappan efter varje vind som blåser. Jag tänker naturligtvis på att nu säger man att man vill riva upp FRA lagen och förändra upphovsrätten. Sent ska syndaren vakna.
Hur jag uppfattar SAP just nu är precis som i en låt från sextiotalet "när dom pekar i det blå fattar ingen om dom visar vägen eller känner vilket håll vinden blåser åt"
Men det finns ändå ett ljus i sossarnas mörker, låt oss hoppas att Hans Dahlgren inte blir utfryst inom Partiet som så många andra med nya ideer.
För trots allt verkar det finnas fler än en socialdemokrat som fortfarande har förmåga att tänka se Anita Ardins inlägg.

Inga kommentarer: