måndag 25 mars 2013

Rasism

Det har blivit uppenbart under de senaste dagarnas upprörda,debatt att man inte får tala om hår och ögonfärg i Sverige eftersom det  av media  anses rasistiskt att göra det. Men hur i hela fridens namn kan det vara rasistiskt att tala om hur folk ser ut.
Kan det möjligen vara så att de journalister och politiker (främst (MP) själva är så fördomsfulla och lättkränkta att de tror att om man talar om att någon är mörkhyad, har svart hår eller bruna ögon så diskriminerar man den arma stackaren för att denne inte är lika fin som de är.  De som själva oftast är blonda och blåögda?
Jag förvånas också alltid över fördomsfullheten och den herrefolksaktiga inställningen som “De rättrådiga” visar upp när de envisas med att kalla invandrare för svenskar.
Jag har bott i Luxemburg I femton år men jag räknar mig fortfarande som svensk. Men enligt den svenska normen borde jag väl kalla mig Luxemburgare.
Det här gör att jag är övertygad om att många invandrare i Sverige inte räknar sig som svenskar.  Men det är ju så fiiint att vara svensk, svenskar vet ju så väl hur allt ska vara och vill så gärna  tala om det för alla andra. Att tala om finnar, irakier, afghaner, greker, serber och annat löskefolk blir då i rättrådigas ögon kränkande, för de ju inte en del av det fina folket.
Vilket naturligtvis  måste upplevas som både kränkande och rasistiskt.
I stället för att låta de som vill vara turkar, amerikaner, jemeniter och vad de nu vill vara, få vara det  trots att de bor i Sverige, med eller utan svenskt medborgarskap vill de som vet bättre, sätta en etikett på dem.
Man  är blond, blåögd, svarthårig. Man är mörkögd, rödhårig, gråhårig. ljushyad och mörhyad. 
Inget konstigt med det. Det är väl inget att skriva i tidningarna om. Det är iranier, tyskar, polacker, kurder och seber . Och det är tamejfasen lika fin att vara blond och blåögd från Vitryssland som  att vara brunögd och mörkhårig från Somalia.
Låt människorna vara vad de vill vara och låt oss använda de utmärkta svenska ord som finns för att beskriva varandra istället för att försöka göra  alla till svenskar . Något som  man som invandrare kanske varken vill eller anser sig vara.
Faktum är att kalla alla i Sverige för svenskar kan ses som lika mycket rasism tvärt om. Men vill några från Uganda eller Togo eller från vilket land som helst och med vilken hår- och ögonfärg som helst  kalla sig svenskar så låt dem göra det!
Låt inte de som vill skrika rasism få bestämma vad man ska vara och vad man får säga. Vi andra kan väl få vara det vi vill vara. En del av invandrarna kan ju till och med säga jag är Iranier, Turk eller Serb, men  jag är svensk medborgare,  medan andra kanske inte ens vill ha svenskt medborgarskap.

Sluta tro att ni självgoda rättrådiga medlemmar av det fina folket vet bäst vad alla andra ska tycka och säga. Inse att ni måste sluta lägga er rasistiska fördomsfullhet på alla invandrare som om de vore en enda stor klump vars högsta önskan är att få kalla sig svenskar.

Inga kommentarer: